27.5.2011

Radio kehittyy tekniikan mukana

Maailman ensimmäinen audiolähetys radiolla oli jouluaattona 1906, jolloin Reginald Fessenden lähetti viulunsoittoaan ja luki Raamatun säkeitä Brant Rockissa Massachusettsissa. Ei mennyt kauaakaan kun kaupallinen radiotoiminta alkoi vallatta radioaaltoja. 1900-luvun alusta tähän päivään asti radion kehitys on ollut sidoksissa tekniikan edistymiseen. Ajan saatossa ollaan keksitty tekniikkaa, jotka ovat mahdollistaneet niin AM, kuin FM lähetyksetkin. Nämä kaikki ovat tuoneet lisää kuuntelijoita radion äärelle.

Melkeinpä sata vuotta myöhemmin, 1994 koki radio taas suuren harppauksen eteenpäin, kun Rolling Stones solisti Mick Jagger sanoi seuraavat sanat keikallansa, ”I wanna say a special welcome to everyone that's, uh, climbed into the Internet tonight and has got into the M-bone. And I hope it doesn't all collapse.” Kyse oli siis maailman toiseksi ensimmäisestä suorasta Internet radiolähetyksestä, jota ei lähetetty lainkaan perinteisillä radioaalloilla.

1994 Internet oli kuitenkin vasta lapsen kengissään ja tänä päivänä Internet radiolähetykset ovat saatavilla jokaisessa kotitaloudessa, ainakin täällä Suomessa. Tekniikan kehitys ja siitä seurannut raidon kehitys on siis ollut huimaa viime vuosina. Voisikin sanoa, että saamme elää radion murrosvaihetta. 1996 julkistettiin Lontoossa euroopan ensimmäinen koko radiohjelmansa nettiin laittava radiokanava, Virgin Radio. Tuona kahtena vuotena,1994-1996, oli tietokoneohjelmistopuoli muuttunut ilmaiseksi, jolloin uusia Internetradioita perustettiin tiuhaan tahtiin.

Itse en kuuntele suomalaisia radiokanavia muutakuin autossa. Jos haluan virkistyksekseni kuunnella uutta musiikkia radion kautta, menen Internettiin ja laitan soimaan jonkun hyvän brittiläisen kanavan. Musiikkimakuni on siis enemmän brittläiseen pop/rokkiin suuntautuvaa, joten britannilaisissa radiokanavissa riittää valinnan varaa. Suomalaisista kanavista mikään ei täytä musiikillisesti hyvän radiokanavan kriteereitäni. Kännykkään lataamastani radio-ohjelmastakin löytyy muutama indierock kanava, mutta myös soundtrackeja soittava kanava löytyy. Ei ole suomalaisten kanavien vika, ettei täältä löydy vastaavanlaisia kanavia. Suomessa ei vain yksinkertaisesti ole tarpeeksi ihmisiä kuuntelemaan tuollaisia marginaaliväestölle tarkoitettuja kanavia. Tilanne on minun mielestäni hyvä, sillä nykyään jokaiselle löytyy omanlaisensa kanava. Uudet Internetradiokanavatkaan eivät varmaankaan vie pois kuulijoita muilta suomalaiskanavilta.
Olen ollut reissaamassa Uudessa-Seelannissa ja pitää myöntää, että välillä lievensin koti-ikävääni kuuntelemalla YleX:n Internetradiota. En kuitenkaan kuunnellut lähetyksiä kovinkaan aktiivisesti, mutta voin vain kuvitella kuinka suuri tilaus tälläiselle suomalaiselle Internetradiokanavalle on maailmalla. Ulkomailla asuvalle suomalaiselle on avautunut täysin uusia mahdollisuuksia kuunnella kotimaisia lähetyksiä, joka ei alle parinkymmenen vuoden aikana ollut lainkaan mahdollista.

Uskon, että Internetradiolla on ollut myös suuri merkitys suomalaisten radion kuunteluun myös muutakin kautta. Yksityinen paikallisradiotoiminta käynnistyi Suomessa vuonna 1985, jolloin Yle menetti pitkään jatkuneen monopoliasemansa. Tuolloin valtioneuvosto myönsi kokeiluluvan 33 hakijalle 21 paikkakunnalle kahden vuoden ajaksi. Näistä radioasemista 19 jatkoi lähetysten tekoa vuoden 1986 alussa. Mielestäni radiotoiminta vapautettiin varsin myöhään yksityisille asemille. Olisi mielenkiintoista jos sitä ei olisi vapautettu tähänkään päivään asti. Moniko suomalainen radiokuuntelija kuuntelisikaan ulkomaisia kanavia Internetin välityksellä? En tiedä oliko Internetradion kehittymisellä minkäänlaisia vaikutuksia radiotoiminnan vapautumiseen, mutta olen vahvasti sitä mieltä, että toiminta olisi viimeistään vapautettu Internetradion yleistymisen jälkeen.

3G-verkolla toimivan Internetin avulla radiota kuunnellaan ja tullaan kuuntelemaan yhä entistä enemmän. Lähes jokaisella on jo puhelin johon voi ladata Internetradiosovelluksen. Mielestäni perinteinen radiotoiminta ei ole kuitenkaan kuolemassa sukupuuttoon lähiaikoina. 3G-verkko ei toimi hyvin syrjäseuduilla ja näin ollen radion kuunteleminen ei onnistu mobiililaitteilla ja perinteinen radiovastaanotin on ainoa tapa kuunnella lähetyksiä. Myös vanhalla sukupolvella on varmasti vaikeuksia käyttää uusia moderneja laitteita, jolloin he varmistavat, että vanhat radiovastaanotintehtaat pysyvät auki seuraavatkin lähivuodet.
Loppusanoiksi täytynee myös mainita, että kirjoittaessani tätä blogia, soi indierockia soittava nettiradio jatkuvasti taustallani.


Olli Lindfors, toimittaja

0 kommenttia:

Lähetä kommentti